Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet

Återvinning av avfall

För att inte skada människor eller natur tar vi hand om vårt avfall. Avfallet kan återvinnas eller användas till att producera energi.

Vi tar hand om allt som är återvinningsbart. Det som inte kan återvinnas går till förbränning för att återvinna energin i materialet.

  • Återvinningskärl för förpackningar och papper finns på museets samtliga enheter.
  • Komposterbart avfall blir till biobränsle som används av Stockholms stad.
  • Farligt avfall tas om hand på ett säkert sätt.

Kemikalier

Kemikalier används av museet i forskningsverksamheten, bland annat vid laborativ analysverksamhet, konservering och preparering av djur, insekter och växter. Etanol används som konserveringsmedel i spritmagasinets samlingar.

De kemikalierna vi använder hanteras, förvaras och kontrolleras så att giftiga och svårnedbrytbara ämnen inte sprids till miljön eller påverkar människors hälsa.

Vi bokför och inventerar regelbundet våra kemikalier, och när vi beställer nya stävar vi efter att ersätta dem med mindre miljö- och hälsofarliga produkter.

Bidrag till nationella miljömål

Vi tar hand om vårt avfall i enlighet med läggande lagar och våra egna regler. Avfallet sorteras och kan användas som råvaror i nya produkter eller producera energi vid förbränning.

Vi minskar därmed risken för skador på både människor och miljö och bidrar till att uppnå miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö.

Miljökvalitetsmål: God bebyggd miljö

"Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas.

Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas."

Sidan uppdaterad: